Romige zuurkoolscholtel met kip

Een heerlijk romige zuurkoolschotel met kip is een smakelijk gerecht dat perfect is voor de koude wintermaanden. De zuurkool zorgt voor een lichtzure smaak die goed samengaat met de sappige kip en de romige saus. De schotel kun je heerlijk afgemaken met een knapperige laag goudbruine oude kaas wat een heerlijke pittige smaak geeft. 

Recept van Linda Broeren-Bentum

Heerlijk en lichtverteerbaar Ingrediënten
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • versgemalen peper
  • zout
  • 250 g gemengd shiitake en bospaddestoelen
  • 4 kippenbouten (4 grote kipfilets)
  • 500 g wijnzuurkool
  • 1 tl bouillonpoeder (of 1/4 blokje)
  • 1 bekertje zure room à 125 ml
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 50 g boter
Instructies

Zuurkool maken
Bak in een braadpan of stoofpan de spekreepjes in ca. 3 minuten zachtjes uit. Voor de vega variant, bak je shiitake en bospaddestoelen 3 minuten, zo blijven ze een beetje zompig. Voeg de ui en champignons toe en bak deze 3 minuten mee. Roer het paprikapoeder erdoor. Voeg de zure room, 100ml water, bouillonpoeder en zuurkool toe en schep om. Bestrooi intussen de kippenbouten met zout en peper. Verhit de boter in een grote koekenpan. Bak de kip rondom bruin. Leg op het zuurkoolmengsel en stoof in 45 minuten gaar. Lekker met aardappelpuree.

Aardappelpuree maken
1. Aardappelen koken
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een pan met ruim water en voeg een snufje zout toe. Breng aan de kook en laat de aardappelen ongeveer 15-20 minuten koken, of tot ze zacht zijn.

2. Afgieten en drogen
Giet de gekookte aardappelen af en laat ze even uitstomen. Laat ze vervolgens kort drogen op laag vuur om overtollig vocht te verwijderen.

3. Puree maken
Doe de droge aardappelen terug in de pan en voeg de boter toe. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper of gebruik een mixer voor een gladdere consistentie.

4. Toevoegen van melk
Voeg geleidelijk warme melk toe aan de aardappelpuree terwijl je blijft roeren. Blijf melk toevoegen tot de gewenste consistentie is bereikt. Breng op smaak met zout en peper.

5. Serveer
Je zelfgemaakte aardappelpuree is klaar om te serveren! Geniet ervan als bijgerecht bij je favoriete gerechten.

Ingrediënten voor Aardappelpuree:

  • 1 kg aardappelen
  • 50 g boter
  • 125 ml warme melk
  • Zout en peper naar smaak

Je maakt de zuurkoolschotel compleet door het geheel samen te voegen in een grote ovenschaal.
Alluminium folie erover en dan ongeveer 20 minuten in de oven op 150 graden.